Tvättskola Del 2 – Så tvättar du rätt och miljövänligt

Tvättskola Del 2 – Så tvättar du rätt och miljövänligt

Att tvätta rätt och miljövänligt

Det är nu dags för andra delen i vår tvättskola där du får värdefulla tips och råd för hur du tvättar rätt och miljövänligt. Har du missat första delen kan du där läsa mer om vilka tvättmedel och sköljmedel som är bra att använda, tips för hur du sorterar tvätten rätt och hur du kan minska din vattenförbrukning och elförbrukning. Nu kör vi igång med andra delen!

Rekommenderade tvättprogram

För att dina plagg och andra textilier både ska bli rena men också behålla rätt form och inte krympa är det bra att följa de tvättråd som står inuti plaggen. De olika textilfibrerna behöver behandlas på olika sätt så det är bra att förstå vad de olika symbolerna betyder.

Generellt sett kan du utgå från att finare material oftast behöver skonsammare tvättprogram med lägre temperatur och mindre centrifugering för att inte förstöra tyget och formen. Ull är extra känsligt och det brukar därför finnas särskilda ulltvättprogram. Linne och bomull tål oftast 60 grader och lite mer kraft i centrifugering.

Vilken temperatur ska du välja?

Försök att först och främst välja den temperatur som står i tvättråden. Sängkläder och underkläder även om de är i viskos eller annat känsligt material bör tvättas i minst 60 grader för att bli av med bakterier. Andra textilier som inte är väldigt nedsmutsade räcker att tvätta i 40 grader för att ta hänsyn till miljön.

Har du varit sjuk kan kläder, filtar och annat behöva en tvätt i minst 60 grader. För andra plagg som har tvättats i låga temperaturer under lång tid kan det ibland uppstå dålig lukt. Då kan du också behöva tvätta plagget i lite högre temperatur än du brukar.

Tvätta ibland en tom maskin på 90 grader

Det är bra att regelbundet köra en tom maskin på 90 grader för att minska bakterietillväxten i tvättmaskinen och för att undvika mögel. Din tvättmaskin behöver denna rengöring med jämna mellanrum och du ser också på det här sättet till att din tvätt verkligen blir ren efter en tvätt.

Tvätta inte för ofta i 90 grader eftersom detta inte är bra ur ett miljöperspektiv. En gång varannan månad kan vara ett bra intervall för att hålla rent och samtidigt tänka på miljön.

Konsten att torka kläder

Det allra bästa för miljön är om du kan torka kläderna utomhus. Du sparar el, kläderna torkar snabbt och vinden underlättar för att få så strykfria kläder som möjligt.

Att hänga blöt tvätt på till exempel klädställning inomhus kan kännas frestande för att spara energiförbrukning men det är inte bra ur ett hälsoperspektiv. Fukten bidrar till en ökad tillväxt av både dammkvalster och mögel. Är din bostad också dåligt ventilerad är risken ännu större. Forskning har visat att fukt inomhus ökar risken för astma och andningsproblem. Så måste du torka tvätt inomhus på klädställning så gör det i så fall inte i sovrummet där du sover.

Behöver du torka tvätt inomhus gör du det bäst i torktumlare eller torkskåp. Lätt fuktad tvätt kan du hänga inomhus men då gärna med ett öppet fönster.

Miljövänlig tvättservice i Göteborg

Visste du att du kan få miljövänlig tvättservice i Göteborg? Vi på Rena Plagg vill att det ska vara enkelt för alla att tvätta. Vårt tvätteri i Göteborg hjälper dig enkelt och smidigt med miljövänlig tvätthjälp. Bara boka en tid, få din smutstvätt hämtad så får du ren tvätt tillbaka inom 24 timmar. Enklare kan det inte bli samtidigt som du gör en insats för miljön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.