Tvättskola Del 1 – Så tvättar du rätt och miljövänligt

Tvättskola Del 1 – Så tvättar du rätt och miljövänligt

Tvätta kläder är skoj

Varmt välkommen till vår tvättskola där vi kommer att ge dig värdefulla tips och råd för hur du tvättar rätt och miljövänligt.

Tvättskolan kommer att pågå under en månad med värdefull information och korta videosnuttar med tvättips. Med vår tvätthjälp kan du på bästa sätt tvätta miljösmart och få kläder och annat tyg att hålla längre.

Vi kör direkt igång med första delen nu!

Vilket tvättmedel och sköljmedel ska du använda?

Det är bra att använda skonsamma tvättmedel och sköljmedel som inte sliter på kläder och annan tvätt och som gör allra minst påverkan på miljön.

Välj gärna produkter märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval eller Svanen och försök att använda så lite sköljmedel som möjligt. Hoppa gärna över sköljmedlet ibland.

Pulvertvättmedel eller flytande tvättmedel?

Ur miljösynpunkt är ett pulvertvättmedel bättre eftersom det är mer koncentrerat, kräver mindre dosering i och med det färre transporter. Prismässigt brukar det bli billigare per tvätt än med flytande tvättmedel.

Nackdelen med pulvertvättmedel är att det sliter lite mer på textilier och det kan vara svårare att skölja ur då det lättare kan efterlämna pulverrester.

Tips för hur du sorterar tvätten rätt

Börja med att sortera tvätten efter vita, ljusa och mörka färger. Om du har tvätt i ömtåliga material som ylle och silke kan de behöva tvättas separat i en lägre temperatur. Kontrollera etiketten med skötselråd.

Nyköpta kläder med starka färger kan färga av sig så de kan behöva tvättas med annan tvätt med samma färger. Om du har någon sliten vit handduk eller ett gammalt vitt lakan du inte använder längre kan ett tips vara att klippa ner det i mindre bitar. Släng in en av bitarna i tvätten så ser du efter tvätt om något har färgat av sig. Om inget har färgat av sig kan du lugnt tvätta med liknande färger i fortsättningen så att du kan köra mer fulla maskiner.

Det mesta av din tvätt kan du tvätta i 40 grader. För underkläder, sängkläder och kläder som är riktigt nedsmutsade kan dessa behöva minst 60 grader för att undvika bakterietillväxt.

Nu har du dina tvätthögar färdigsorterade och kan börja tvätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.