Tvätthjälp – 5 tips på hur du tvättar rätt

Tvätthjälp – 5 tips på hur du tvättar rätt

Tvätthjälp

Vissa tvättar en gång i veckan, andra mer eller mindre varje dag. Hur ofta tvättar du? Oavsett hur dina rutiner ser ut så anser de flesta att tvätt av hushållstvätt är både tråkigt och tidskrävande. Vi vill påstå att tvätten bör få en del kärlek; både för att bli ren, öka livslängden men också för att vara snäll mot miljön. Alla dessa kriterier uppfyller vi på Rena Plagg. Så är du trött på att tvätta själv? Eller vill ha mer tid över till annat? Då föreslår vi att du bokar vår tvätthjälp redan idag! Vi kan tvätt! Men åter till våra 5 tips. 

  • 1 Hur sorterar jag rätt?

Till att börja med bör du sortera din hushållstvätt i olika färger, mörka för sig och ljusa för sig. Det är också viktigt att tänka på att olika plagg kräver olika behandling beroende på vilket material det är gjort av. Därför bör du tvätta plagg i ylle, silke och andra mer känsliga material för sig. Plaggen kan annars slitas snabbt, deformeras eller till och med förstöras. När du tvättar känsliga plagg med exempelvis knappar, paljetter eller nitar så bör dessa vändas ut och in för att skydda de andra plaggen. Du kan också välja att tvätta känsliga plagg i tvättpåse.  

Har du varit på shoppingrunda? Nya plagg och textilier tvättas med fördel de första gångerna för sig själva. Om inte, finns det risk att textilierna färgar av sig på annan tvätt. Du kommer att tacka oss när du inser att dina krispigt vita plagg annars hade kunnat bli dassigt rosa. 

  • 2 Vilken temperatur bör kläder tvättas i?

När du ska tvätta dina plagg bör du i första hand följa de tvättråd som finns att finna på varje plagg, det är lag på det. Har du klippt bort den inte alltför sällan kliande lappen? Ingen fara, som experter på tvätthjälp delar vi gärna med oss av ett par huvudregler. 

  • Vanlig hushållstvätt som tröjor, t-shirts, byxor et cetera tvättas vid normal nedsmutsning i 40 grader. 
  • Sängkläder, handdukar och underkläder bör du tvätta i 60 grader. På så sätt blir man av med bakterier.  
  • Känsliga plagg så som blusar och plagg med nitar och paljetter bör inte tvättas i mer än 30 grader. 

Utan en ren tvättmaskin blir det svårt att uppnå rena och fräscha plagg, eller hur? Därför rekommenderar vi dig att emellanåt, ungefär varannan månad, köra en tom maskin på 90 grader för att minska bakterietillväxt. 

  • 3 Pulver eller flytande tvättmedel?

Vi rekommenderar varmt att använda tvätt- och sköljmedel som är bra ur miljösynpunkt. Exempel på sådana är medel märkta med Svanen, alternativt Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Det är vanligt att överdosera, för att tvätt ska bli rent behövs inte mycket tvättmedel, följ råden på förpackningen om du är osäker eller vill ha tvätthjälp. 

Huruvida du ska använda pulver eller flytande tvättmedel är ofta en smaksak. Fördelar med pulver är att det är mer effektivt än flytande om vattnet där du bor är hårt. Det är också utmärkt om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel. Förpackningen är också av kartong vilket är bättre ut miljö- och återvinningssynpunkt. En nackdel värd att nämna är att pulver kan ha svårt att lösa upp sig när du kör program med lägre temperaturer. 

Flytande tvättmedel å andra sidan är effektivt på fett- och oljefläckar. Många av de flytande alternativen finns också i en många olika dofter, vilket gör att du inte behöver använda sköljmedel, vänligt mot både plånbok och miljö. Det finns nackdelar även med flytande alternativ; det kan var lätt att slänga i en skvätt för mycket och därmed överdosera. Det är inte heller optimalt om du ska kombinera med andra fläckborttagningsmedel.

VI råder dig att testa dig fram och välja det som du tycker bäst om. Vill du veta vilka produkter vi använder oss av när du nyttjar vår tvätthjälp? Kika här

  • 4 För dig som tycker sköljmedel är livet

Ös inte på med sköljmedel! Vi vet att det doftar gott men det är varken bra för kläderna eller miljön. Använd rekommenderad dos för hushållstvätt med material i syntet eller bomull. Inte bara doftar det gott, det gör också kläderna mjuka och anti-statiska. Använd inte sköljmedel på plagg i mikrofiber, elastan och inte heller jeans. Det kommer förstöra mer än det gör gott!

  • 5 Hur bör jag torka min tvätt?

Vi rekommenderar att i den mån det är möjligt att torka din tvätt utomhus. Det är skonsamt för kläderna såväl som för plånbok och miljö. Om den möjligheten saknas rekommenderar vi att du torkar kläderna i torktumlare eller torkskåp. Om dina plagg endast är fuktiga kan du hänga dem att torka inomhus. Dock inte om plaggen är blöta, det ökar luftfuktigheten inomhus och kan verka negativt ur hälsosynpunkt. 

Din tvätthjälp!

Vi är dina hjältar i vardagen. Vi vill att du ska få mer tid över till annat. Registrera dig på Rena Plagg och får din tvätt upphämtad, tvättad, tolkad och återlämnad inom 24 timmar. Och du, vi har riktigt bra abonnemang som gör att du aldrig mer behöver tänka på tvätten, förutom att packa ner den i den tvättpåse du får av oss. Boka redan idag!