Officiellt samarbete med tvätteriet i Göteborg.

Officiellt samarbete med tvätteriet i Göteborg.


Hej där alla glada Västkustbor. Mitt namn är Daniel Vållberg. Jag är 45 år (gammal eller ung, avgör själva), bor på Sveriges baksida straxt norr om Sundsvall tillsammans med min kloka och snälla hustru Judith, i ett gult tegelhus med en gigantisk plåtskodd svart skorsten (på taket). Och trots att vi inte bor på västkusten så trivs vi bra med livet (jo, det går att trivas med livet här på baksidan också…om man bara anstränger sig tillräckligt mycket).

Jag har härmed den stora glädjen att meddela att jag fr.o.m. nu, alltså måndagen den 3 februari 2020, kommer att ha det stora privilegiet att skriva tvättäkta, helyllegoa och icke slätstrukna blogginlägg för världens bästa tvätteri, Renaplagg.se.

Vad då världens bästa tvätteri?

Nåväl, ”världens bästa” tvätteri kanske jag inte har mandat att skriva, även om tryckfriheten gör att jag faktiskt får skriva det, så länge jag poängterar att det endast handlar om min egen personliga åsikt, som f.ö. är strikt neutral och mycket objektiv, om jag får säga det själv. 🙂 Hur som helst så tycker jag att Renaplaggs affärsidé är en alldeles lysande sådan. Som jag förstår det är det ytterst få människor på vår planet som älskar att tvätta smutskläder. Finns det någon av oss som inte har i alla fall liiite ångest över den där dagen då det bara måste göras? Det oundvikliga… Jag läste faktiskt om en man som avskydde att tvätta så pass mycket att han slängde alla kläder och köpte nya hela tiden. Troligen hade han ett träd i sin trädgård som det växte pengar på. Men de flesta av oss andra har inte fått tag på något sådant träd och måste därför istället tvätta våra kläder…om och om och om igen. Det tar liksom aldrig slut. Den där sköna känslan (om den någonsin infinner sig) då tvättkorgen faktiskt är helt tom, brukar vara i så där 1-2 dagar (max). Sedan börjar det hotfulla tvättberget ta form igen. Och man vet att det bara är en tidsfråga innan man får börja om från början. Bor man dessutom i lägenhet så måste man försöka boka en tid i tvättstugan som kan passa…helst på helgen så man slipper ta ledigt från jobbet för att utföra denna underbara syssla. Så man har att välja mellan två saker: Antingen förstöra en halv helg eller ta ut en ledig dag från jobbet. Allt detta bara för att få de smutsiga kläderna från tvättkorgen, in och ut ur tvättmaskinen, till nästa hög av skrynklig, ovikt och ostruken tvätt. En hög som också den har en förmåga att skapa viss ångest.

Nobellpriset nästa?!

Det är av denna mycket enkla och grundläggande orsak som jag av hela mitt hjärta tycker att Alp Koc och hans trevliga kumpaner på Renaplagg.se har kommit på en alldeles lysande idé. Jag tycker personligen att alla som startar ett tvätteri med hämtning, tvättning, torkning, strykning och hemkörning av tvätt borde få minst ett Nobelpris. En sådan service löser ju en massa olika problem. Tänk bara: Man får mindre ångest, man sover bättre, får mindre magkatarr, bättre matlust, förbättrat allmänhälsotillstånd och har man lite tur så går man förmodligen ner en smula i vikt på kuppen och får färre rynkor i ansiktet. Säg vilken annan service som kan slå alla de flugorna i en och samma smäll!

Experimentet kan börja

Nyfiken som jag är så började jag i samma stund som jag fick frågan om att sköta denna blogg, fundera på vilka fler tvätteriaktörer som finns på den västkutska marknaden (försök uttala ”västkustska” tio gånger i rad utan att slå knut på tungan om ni kan). Jag använde därför det utomordentligt fina sökverktyget Google och fann snabbt att det endast finns två andra tvätterier med liknande tjänster som Renaplagg.se i er region. Affärsinriktad (läs snål) som jag är, så skannade jag ivrigt igenom utbud och priser på dessa sidor. Jag fann till min stora förvåning och till er enorma glädje (hoppas jag) att Renaplaggs priser ligger nästan 50% under de andra aktörernas (om jag tolkat alla tabeller och klausuler rätt). Det måste alltså innebära att Renaplagg.se är riktigt billiga (inte ”billiga” i betydelsen oseriösa och sliskiga då…utan som i prisvärda och kostnadsfördelaktiga). På Renaplaggs hemsida står att läsa att för 399 svenska riksdaler får man 20 kg tvätt (i torrvikt) hämtad vid dörren, tvättad, torkad, vikt och hemkörd inom 24 timmar till samma dörr, varannan vecka i en månads tid. 20 kg!!!

Det här måste undersökas noga

Experimentlysten som jag är kunde jag bara inte låta bli att plocka fram vår digitala köksvåg (som egentligen är avsedd för att väga sådant som ska stoppas i munnen). Men nöden har ingen lag. Jag sprang sedan upp till vårt sovrum med vågen under armen, drog undan skjutdörrarna på vår garderob och plockade fram ett par kalsonger och ett par strumpor av medelvikt. Då vi för tillfället har hantverkare i huset var jag tvungen att smyga med detta mitt förehavande, eftersom jag var högst orolig över att de skulle få syn på mig där jag stod och allvarsamt och andaktigt lade ner först ett par kalsonger och sedan ett par strumpor i hushållsvågens plastskål. Jag hummade eftertänksamt och noterade att ett par kalsonger väger 42 gram (ungefär) och ett par strumpor ca: 48 gram. Orsaken till att jag utförde denna mycket riskfyllda uppgift var för att få ett någotsånär humm om hur mycket 20 kg tvätt egentligen är. 20 kg tvätt motsvarar 416 par strumpor eller 476 par kalsonger!!! Det innebär alltså i praktiken att det i snitt kostar mindre än en endaste futtig krona att få antingen ett par kalsonger eller strumpor hämtade, tvättade, torkade, vikta (för den riktigt kräsne) och hemkörda igen. För mig låter det helt fantastiskt!!!…och som ett tämligen oemotståndligt erbjudande…såvida man nu inte faktiskt älskar att tvätta, eller om man som vi bor på Sveriges baksida och inte är en av de lyckligt lottade invånarna i antingen Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille, Landvetter, Mölnlycke eller Kungälv. Här, i det mörka öst, finns nämligen ingen sådan service så vitt jag vet.

Så avslutningsvis skulle jag vilja säga till alla er västkustare som råkat förvirra er fram till denna blogg: Grattis!!! Ni har just funnit en av nycklarna till ett bättre, rikare och framförallt roligare liv: Låt någon annan sköta tvätten och gör nå’t skojsigare med den tiden istället.

Kram på er, vi hörs snart igen!

/ Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.