Ett tvätteri som värnar om miljön?

Ett tvätteri som värnar om miljön?


Hallå där alla goa västkustare. Först och främst vill jag säga att jag verkligen hoppas att ni alla är OK efter de båda stormarna Ciara och Dennis. Som jag förstår har det varit riktigt besvärligt för många och jag har tänkt på er på västkusten under helgen trots att jag själv inte har drabbats av stormarna.

Vad ska vi skriva om idag då?

Som ni säkert redan räknat ut kommer det här inlägget att handla om miljön. Och med tanke på helgens två stormar tror jag att många av oss faktiskt börjar fundera en aning på om det ändå inte vore ganska vettigt att i alla fall försöka göra någonting till förmån för vår planet. Sist jag kollade så hade vi bara en kvar, och om jag inte minns fel så har vi aldrig haft fler än just en planet att bo på. Visst, det finns de som drömmer om att slänga sig in i en farkost och blåsa upp ett kevlartält på Mars och bo i. Men någonstans i min vilda fantasi inbillar jag mig att de flesta av oss ändå vill stanna kvar på den planet vi föddes på, eller åtminstone ha den valmöjligheten.

Allt fler röster hörs gällande vår planets framtid. Även om det kanske finns några som ivrigt förnekar både att miljön förändrats, att solen finns och att jorden är rund, så verkar det som att de flesta börjar ana att en och annan uggla kravlar i den berömda mossen. Själv minns jag inte att jag i min barndom hörde om stormar och regnoväder som tog livet av folk och demolerade hus och städer på löpande band. Detta har jag endast upplevt i mitt vuxna liv. Enligt mina tankegångar håller alltså något på att hända. Och jag vet att det finns många som tänker likadant. Så om vi nu för en stund leker med tanken att det vi människor gör faktiskt påverkar vår planets klimat antingen positivt eller negativt, skulle man kunna ställa sig frågan: Hur kan jag visa att jag bryr mig?

Gör det egentligen någon skillnad?

Just det, visa att jag bryr mig. För det är detta allt handlar om. Ibland hör man nämligen någon säga att: det spelar ingen roll vad jag gör, eller vad vi i vårt lilla land gör. Det kommer i alla fall inte göra någon skillnad i praktiken. Det är de stora länderna som behöver skärpa sig. Javisst, det är klart att de skulle behöva det. Men även om man anser att det man själv gör inte kommer att vara det som räddar planeten, så har man ändå en möjlighet att visa att man bryr sig. Det kan ingen ta ifrån en. Låt mig ta ett exempel: Henrik har en son som heter Jacob. Jacob är 8 år och spelar fotboll i ett av ortens fotbollslag. Varje tisdag och torsdag är det träning och på lördagar är det match. Jacobs lag är tyvärr inte ett av de bättre lagen. Tvärtom, de vinner endast en av tio matcher. Men av någon underlig anledning så vill Jacob ändå fortsätta spela fotboll i sitt lag och hans pappa Henrik älskar att se sin son ge sitt allra bästa både på träning och match. Före varje match förklarar Henrik för sin son att det viktigaste är att alltid ge sitt allra bästa oavsett utgången. När det är dags för match står Henrik vid sidan av planen och hejar entusiastiskt på sin son Jacob och hans lag. Under matchen möts deras blickar och de ler och vinkar åt varandra. Matchen förlorades även denna gång och efteråt går Jacob och hans pappa och äter något gott tillsammans. Vad kan tänkas betyda mest för Jacob och Henrik: Slutresultatet av matchen, eller det att de bryr sig om varandra? Så även om de båda vet att nio av tio matcher mest troligt kommer att förloras, ger det dem ändå en utmärkt möjlighet att visa att de verkligen bryr sig om varandra.

OK, så vad betyder detta?


Jo, det här för oss till själva kärnpunkten. Inget eller ingen kan få oss att sluta bry oss om varandra, utom vi själva. Det är vi själva som bestämmer om vi vill bry oss eller inte, vad  saken än gäller. Och jag vill påstå att det finns ett likhetstecken mellan att bry sig om miljön och att bry sig om sina närmaste och i förlängningen om sin medmänniska. Det är alltså inte i huvudsak resultatet som är avgörande utan vår positiva inställning och vad vi försöker göra för att visa vår inställning. Och självklart vill vi alla att det ska gå bra för vår planet och våra barn!

Men vad kan man göra då?

Det här är en bra fråga. För i många situationer är det faktiskt så att vi vill göra något men vi vet inte riktigt vad. Många andra känner att de inte har råd med att att vara miljövänliga. Elbilar kostar skjortan, ekologiska matvaror är svindyra och t.o.m. miljövänlig el är dyrare än det miljömässigt sämre alternativet. Och att skänka pengar till miljöorganisationer är det heller inte alla som har råd med. Fair enough! Men, är det då så att det alltid måste kosta mer att tänka på miljön än att inte göra det? Jag vill påstå att det inte alltid behöver göra det. Jag vill t.o.m. påstå att man faktiskt kan spara pengar på att värna om miljön.

Spara pengar, hur då?!

Jag vill plantera en tanke om att man genom att göra ett enkelt val samtidigt kan spara pengar och även visa att man bryr sig om miljön. Ni som läser denna blogg är ju uppenbarligen nyfikna på detta med tvättservice. Du undrar förmodligen vad det att anlita ett tvätteri skulle kunna göra för att underlätta livet för dig som singel, eller din familj om du har en sådan. Samtidigt finns alltid tanken på miljön och planeten i bakhuvudet och du har säkert redan läst om Rena Plaggs filosofi att värna om miljön genom sitt sätt att hantera din tvätt. Låt mig därför hjälpa dig lite på traven och förklara en mycket viktig skillnad mellan Rena Plagg och de övriga tvätterierna i ert område.

Vad är skillnaden?

Som jag skrev i mitt förra inlägg upptäckte jag vid lite efterforskning att Rena Plagg prismässigt ligger nästan 50% under konkurrenterna. Jag undrade förstås vad denna stora prisskillnad berodde på. Svaret fick jag per automatik när Rena Plagg gav mig ett önskemål om vad nästa blogginlägg skulle handla om. De skrev att jag gärna fick förklara att deras miljötänk gör att de skiljer sig från de andra tvätterierna i ert område. Rena Plagg har nämligen upprättat upphämtningsrutter. Man kör ut på förutbestämda tider som alla kunder känner till. På så vis kan man hämta alla kunders tvätt under en och samma runda istället för att köra ut en gång per kund. Min första tanke när jag hörde detta var: Va, gör inte alla som ni alltså?! Menar Rena Plagg att de andra tvätterierna tar sin skåpbil och åker till en kund i taget och tillbaka till tvätteriet med den kundens tvätt?! Ja, enligt Rena Plagg är det faktiskt så. OK?! Tänk om Posten och andra fraktbolag gjorde likadant. Att man tog sina last- och skåpbilar och åkte ut till en kund i taget. Sedan tillbaka till sorteringsterminalen. Lämna in brevet eller paketet och sedan ut till nästa kund. Jätteskönt va?! Att kunna ringa till Posten och få dem att komma precis när man vill och hämta mitt lilla brev och sedan köra ut det till min kompis i Bräknehoby på den tid som han är hemma och på humör att ta emot brevet. Javisst, vi skulle slippa gå till den gula brevlådan vid ICA när det snöar och är kallt och slippa ha en brevlåda på dörren eller utanför huset, som man måste gå till och hämta posten varje dag. Men…än sen?! Jag tror att de flesta av oss skulle bli hyfsat chockade och oroliga om vi läste i dagstidningen att Posten beslutat att slopa alla brevlådor och serviceställen och istället anskaffa två miljoner lastbilar, en för varje hushåll i landet, och sedan låta varje hushåll betala kostnaden och miljöskatt för sitt hushålls lastbil. Dessutom skulle man nog fundera över om man kan fortsätta andas luften efter en sådan förändring. Just det här är, som jag förstår det, den stora skillnaden mellan Rena Plagg och de andra tvätterierna i området. Rena Plagg tänker på miljön (läs: dig, dina barn och dina medmänniskor) i alla led av sin tvätteritjänst. De vill att alla ska vinna på att anlita dem, både ekonomiskt och miljömässigt. Därför har Rena Plagg anordnat med upphämtningsrutter så att alla kunders tvätt kan hämtas samtidigt med så liten negativ påverkan på miljön som bara är möjligt. För den som vill finns även serviceställen där man själv kan lämna in och hämta sin tvätt, t.ex. på väg till eller från jobbet, allt för miljöns skull. Rena Plaggs vision är att i framtiden kunna expandera och hjälpa alla som vill i hela landet att få sin smutstvätt hämtad, tvättad, torkad, vikt och utkörd till dörren utan att äventyra jordens och våra barns framtid. Deras koncept bygger på ett hållbart tänk som gynnar alla ekonomiskt och miljömässigt, både nu och i framtiden.

Vad väljer du?

Det här inlägget är inte menat som en moralpredikan. Det är heller inte avsett att spela på eller ge någon ett dåligt samvete. Inte heller är det tänkt att mena att de andra tvätterierna har dåliga motiv eller har onda avsikter med sina verksamheter eller tillvägagångssätt. Jag är övertygad om att de också gör sitt allra bästa utefter de strategier de valt, utifrån de olika faktorer de har att ta ställning till. Vi kämpar alla för att göra livet så bra och lyckligt som möjligt både för oss själva och för andra i vår omgivning. Och det är verkligen ingen lätt balansgång att väga in alla aspekter hela tiden. Vi överöses med tusentals erbjudanden och alternativ som vi ska försöka ta ställning till. Och ibland blir det liksom för mycket för att vi ens ska orka och förmå att bry oss. Vi är helt enkelt begränsade.

Så min tanke är att hjälpa dig som tycker att en tvätteritjänst skulle var till nytta för dig och ditt hushåll, att känna att du faktiskt kan visa att du bryr dig om vår planets och våra barns framtid, utan att behöva gräva onödiga hål i din plånbok. Faktum är att du genom att göra en så enkel sak som att välja Rena Plagg, kan spara närapå 50% av vad det i nuläget skulle kosta att anlita en av konkurrenterna. Men viktigast av allt kära medmänniska: Du kan på ett tydligt sätt visa att du också hör till dem som faktiskt bryr sig. Och finns det egentligen något som betyder mer än det?!

Många kramar! Vi hörs snart igen.

/ Daniel Vållberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.